Wat zijn de verschillen in kwaliteit van servies?

  • Geplaatst op
  • Door Jody
Wat zijn de verschillen in kwaliteit van servies?

Welke kwaliteit servies is voor mijn restaurant de beste keus? Kies ik voor porselein, stoneware of aardewerk... Lees hier over het verschil in horeca servies.

Welke kwaliteit horeca servies is het beste voor mijn restaurant? 

 

Keramiek is een materiaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt om prachtige en functionele objecten te maken, van vazen en schalen tot borden. Voor restaurants zijn er drie soorten ceramische borden die het meest worden gebruikt: aardewerk, stoneware en porselein. In deze blog zullen we deze drie soorten keramiek bespreken en de verschillen tussen hen uitleggen.

 

Aardewerk

Aardewerk is waarschijnlijk het meest bekende en meest gebruikte type keramiek voor borden. Het is gemaakt van klei en wordt op lagere temperaturen (800-1150°C) gebakken; niet zo hoog als stoneware of porselein. Aardewerk heeft een aardse uitstraling en is vaak versierd met glazuur of andere decoratieve elementen. Aardewerk is ook relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor het een populaire keuze is voor restaurants die op zoek zijn naar betaalbare serviesopties.

Het grootste nadeel van aardewerk is dat het niet zo duurzaam is als stoneware of porselein. Het is gevoeliger voor chippen en breken, en kan ook gevoelig zijn voor krassen en vlekken. Dit maakt aardewerk minder geschikt voor restaurants die vaak en intensief borden gebruiken.

 

Stoneware

Stoneware is gemaakt van een mengsel van klei en fijngemalen gesteente en wordt op hogere temperaturen gebakken dan aardewerk (1100°C), wat resulteert in een dichtere en duurzamere keramiek. Stoneware heeft vaak een rustieke uitstraling en kan in verschillende kleuren en patronen worden gemaakt. Het is ook geschikt voor de vaatwasser en magnetron, wat het een veelzijdig en praktisch servies maakt voor restaurants.

Een ander voordeel van stoneware is dat het minder poreus is dan aardewerk, waardoor het minder vatbaar is voor vlekken. Stoneware is ook minder gevoelig voor krassen en chippen dan aardewerk. Dit maakt het een betere keuze voor restaurants die een duurzamer en onderhoudsvriendelijker servies zoeken.

 

Porselein

Porselein is de meest verfijnde en kostbare van de drie soorten keramiek en wordt gemaakt van een mengsel van klei en fijn gemalen veldspaat en vaak extra gehard met silifox. Het wordt op zeer hoge temperaturen gebakken, wat resulteert in een zeer dichte, witte en glanzende keramiek. Porselein heeft een elegante uitstraling en wordt vaak gebruikt voor chique en formele restaurants.

Porselein heeft enkele unieke voordelen ten opzichte van aardewerk en stoneware. Het is bijvoorbeeld minder poreus dan beide en is ook harder en minder gevoelig voor chippen en krassen dan aardewerk en stoneware. Porselein is ook een uitstekende warmte-isolator, wat betekent dat het voedsel langer warm blijft op porseleinen borden. Porselein wordt bij hogere temperaturen afgebakken (1300-1500°C) en is daardoor zeer stevig en duurzaam.

 

   

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »